Dag 20 woensdag 30 juli Malediven
Door: Renée Pol
Blijf op de hoogte en volg Renée Pol
01 Augustus 2025 | Malediven, Malé
Frédérique wilde graag de zonsopkomst zien, dus Renée gaat om 5:45 uur naar haar kamer om vanaf het balkon naar de opkomende zon te kijken. Het is echter zwaar bewolkt, dus meer dan 1 lijntje oranje is er niet zichtbaar. Frédérique duikt na 1 minuut haar bed weer in terwijl Renée wacht tot de zon volledig op zou moeten zijn, terwijl ze haar reisverslag schrijft, maar ook dan is er niets te zien. Dan maar terug naar de kamer terwijl de kids doorslapen.Erik slaapt ook nog dus Renée besluit om te gaan hardlopen. Erik krijgt mee dat ze gaat en op pad.
Na 340 meter even kijken bij het publieke strand vanwaar regelmatig mensen een kijkje op ons strand komen nemen. Terwijl Renée vanaf een schokbreker in zee een foto van ons resort wil nemen, ziet ze een kleine pijlstaartrog zwemmen. Gaaf dus er naar toe. Even later spot ze voor de kust van het hotel ook een kleine blacktip reefshark. Het begint te regenen dus de hardlooppoging wordt gestaakt en ze gaat terug naar de kamer, waar Erik enthousiast gewekt wordt met verhalen over de rog en de haai. Andere kleren aan en als het weer wat droger is terug naar het strand. Erik volgt ook al snel. Er zwemmen heel veel haaitjes rond en één van een meter of 2-2,5. Dan spotten ze ook een grote pijlstaart rog van één bij twee meter. Het dier ligt in het water bij de zandbank en het lijkt alsof hij zich laat poetsen door de vissen die hij bij zich heeft. Er zitten nog meer roggen nu ook aan de andere kant van de zandbank. Het is inmiddels kwart over acht en we besluiten om Gilles wakker te bellen zodat hij ook de haaien en de roggen kan zien. Wat gaaf zeg. De excursie hoeft niet meer. Alles zwemt hier recht voor het resort.
Het begint weer harder te regenen en dat blijft zo tot tegen één uur. De kids zijn op hun kamer terwijl wij buiten onder de veranda een boekje lezen, wel vol in de muggenspray want de muggen hebben het flink op ons bloed voorzien. Om kwart voor één gaan we lunchen, de kinderen laten we frietjes op de kamer brengen terwijl wij een kipburger en en een broodje rundersteak nemen. In gesprek met de dame in de bediening komt het gesprek op de Italiaanse gasten. Het blijkt dat luchtvaartmaatschappij Neos 1x per week op Malé vliegt en dat de crew dus een week op het resort verblijft. In het droge seizoen vliegen ze 3x per week en blijven ze maar 2-3 dagen. Dat verklaart de strakke blauw/rode pakjes waarin ze aankwamen. Wij dachten dat het reisagenten waren of zo.
Het blijft droog maar het is nog geen strandweer ondanks dat het steeds warmer wordt. Erik en Renée gaan hardlopen, een rondje dorp van 3,5 kilometer. Als Renée na 1 benauwd rondje stopt doet Erik er nog een kleine 4 kilometer extra bij. Renée is ondertussen met Frédérique naar het strand gegaan zodat ook zij de roggen kan zien. Volgens iemand van het hotel zien ze hier normaal alleen kleintjes. Deze grote zijn er sinds een paar dagen en de haaien zien ze ook niet zo vaak.
Dan lekker de zee in terwijl de zon ook doorbreekt. Erik komt ook en gaat snorkelen. Daarna liggen we nog een tijdje in de zee op de ligstoelen te kletsen. Gilles houdt niet van de wind en blijft liever op zijn kamer. Daardoor mist hij ook weer de vleerhonden die om vijf uur vanaf het Club Med eiland naar ons eiland vliegen.
Ondanks de regenachtige dag, hebben we ons prima vermaakt en fijn dat we toch even de zee in konden. Tijdens het diner vraagt Renée of de biefstuk die ze op haar broodje had tijdens de lunch ook gewoon te verkrijgen is. Ze hebben hier 3 kaarten waarvan je kunt kiezen. Het snack bord, de vaste dinerkaart en het dagelijks wisselende menu. Met een salade, soep en toetje en 4 hoofgerechtopties waarvan 1 altijd de catch of the day met dille aardappeltjes en groenten is. Na overleg met de kok krijgt Gilles zijn eerste biefstuk van de vakantie. Hij kost maar 12 dollar en dan heb je er ook frites en groente bij. Renée heeft Sizzling chicken ofwel Ti Pan kip met nasi, erg lekker, terwijl Erik de gewone nasi heeft. Ze hebben ook aangeboden om ons naar het dorp te brengen om daar te eten, maar het eten is hier prima. Tijdens het eten gaan Erik, Gilles en Renée weer klaverjassen. Het gaat er raar aan toe. Bijna alle potjes zijn een pitje of nat. Erik staat al snel dik voor, maar na een contra en weer nat trekken Gilles en Renée de overwinning naar zich toe. Leuk dat Gilles een potje klaverjassen zo leuk vindt. Frédériquedaarentegen heeft geen enkele behoefte om het te leren.
Diek wil nog even met Lamar bellen, maar de wifi is slecht. Dus komt ze bij ons om via de 5G te bellen. Inmiddels is het 22 uur en als ze terug naar haar kamer gaat staat Gilles achter de deur om haar te laten schrikken. Diek gillen, komen hun buren boos naar buiten dat ze steeds zo’n kabaal maken en dat ze willen slapen. Om tien uur? En zo veel kabaal maken ze niet, wij slapen eronder. Ze hebben overdag wat lopen stoeien. Ook wij hebben nieuwe buren Aziaten, hij loopt de hele dag met zijn go pro op zijn borst en camera in de hand. Alles komt op de foto. Vrouwlief heeft zich in een mooi geel pakje gestoken met bijpassende gele hoed en hij is wel een uur bezig geweest om haar op het strand op de gevoelige plaat vast te leggen. Veel engels spreken ze niet. We wilden uitleggen dat ze roggen konden zien, maar dat leken ze pas te begrijpen toen we er 1 tekenden in het zand.