Dag 18 maandag 28 juli Malediven
Door: Renée Pol
Blijf op de hoogte en volg Renée Pol
29 Juli 2025 | Malediven, Malé
Renée is vroeg wakker en ligt om half zes buiten op een ligbedje te kijken naar hoe kleurrijk de zon opkomt. Op het strand kruipen overal krabben en krabbetjes rond op jacht naar voedsel. Eentje kruipt zijn hol uit en bespringt wat lijkt op een schelp en sleept het mee terug zijn hol in.
De rest is nog lang niet wakker, maar met de zon op wordt het wel steeds warmer. Dan eerst maar hardlopen. Een rondje dorp van drie kilometer blijkt in dit hete broeierige weer nog flink pittig. Terug bij het resort is het wel klaar en zit een stukje verder er niet meer in. Afspoelen onder douche op het strand en dan de zee in.
Na een echte douche, een ligbedje naar ons terras gesleept zodat we ook recht voor de deur onder ons afdakje in de zon kunnen liggen. Lekker een boekje lezen tot de rest ook wakker wordt. Om kwart voor tien gaan we ontbijten, maar het begint te waaien en te stormen en regen stort neer. Onder de paraplu lopen we naar het restaurant. Eenmaal aan tafel moeten we verplaatsen omdat we zelfs in het restaurant nat worden van de spray die het restaurant ingeblazen wordt. Het ontbijt is lekker met volop keuze. Zelfs de croissantjes zijn versgebakken. Na het ontbijt regent het nog steeds maar om een uur of elf klaar het op en wordt het droog en verkassen we van onze veranda naar het strand waar we de hele dag blijven. Boekje lezen, balletje overtrappen, overgooien, beetje in de zee liggen, opnieuw insmeren met zonnebrand, stukje zwemmen, dobberen in de zee, in de speciale ligstoelen die je in zee kunt zetten, liggen en kletsen. Heerlijk relaxen en nietsdoen. Na een intensieve rondreis zijn we daar wel aan toe. In de loop van de middag een snack in het restaurant en dan tot een uur vijf weer naar het strand.
Na een douche wandelen we naar het dorpje. Waar we alleen geen rekening mee hebben gehouden is dat het tijd is voor gebed. De moskee heeft een wand van ramen en we zien heel veel mensen op hun knieën in gebed. Hierdoor zijn veel winkeltjes dicht. Het eerste souvenirwinkeltje dat we zien is wel open. Het mannetje probeert van alles ons van schelpen en koraal aan te smeren en hoe mooi het ook is, het mag niet mee en kopen stimuleert juist om het koraal kapot te maken. Dus kopen we wat anders. Het volgende souvenirwinkeltje heeft het licht uit, maar het mannetje wil ons wel graag wat verkopen dus het licht gaat snel aan. Wat bijzonder is, is dat de prijs in dollars hoger is dan in roufiya en in de lokale munt kan er ook altijd nog wel wat vanaf. De volgende twee supermarkten zijn dicht, maar een combi supermarkt en speelgoedwinkel is wel open voor cola, fanta en een magnum.
Inmiddels is het pikdonker en we moeten nog terug, dus lampje op de telefoon aan voor de route over het bruggetje bij de kreek en langs de kust. Bij ons resort staat pas weer verlichting. Diek heeft geen ijsje gehad, maar wel net een appel op en ook Gilles wil niet mee eten als we direct gaan en dus stellen we het eten tot acht uur uit. Als we net aan tafel zitten breekt het weer los en gaat het weer heel hard waaien en regenen. We kiezen 3x een broodje beefburger met friet en Gilles gaat voor een groot stuk lamsvlees aan een bot. Als we klaar zijn met eten regent het nog steeds en dus krijgen we een paraplu mee om droog over te komen.
Eenmaal op de kamer belt Diek. Ze heeft tijdens de lunch haar beugel in een servetje op tafel gelegd, maar niet meegenomen. Dus Erik en Diek gaan terug naar het restaurant om te vragen of ze in de prullenbak mogen zoeken. De mensen uit de keuken gaan zelf zoeken en tot onze verbazing vinden ze de beugel redelijk vlot. Dat is wel een bedankje waard. Maar goed nu is hij vies en stinkt hij. Of dat zo is is de vraag maar het idee dat je beugel in het afval lag is natuurlijk niet fijn, dus beugel schoongemaakt en voor de nacht ingesmeerd met tandpasta. Morgen nog in gekookt water en dan zou hij schoon moeten zijn. Ondertussen regent het nog steeds en dat blijft zo tot we in slaap vallen.
29 Juli 2025 - 18:10
Pietertje Poepjes:
Een bekend Malediefs spreekwoord luidt: ‘Beter twee linker handen, dan de mond vol beugeltanden’!
29 Juli 2025 - 18:11
Bokke Boomer:
Of omgekeerd - dat ben ik ff vergeten!